Σελίδες

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025

Genoise - Zενουάζ το πιο αφράτο παντεσπάνι

Η ζενoυάζ είναι ίσως το αγαπημένο μου παντεσπάνι γιατί δεν χρειάζεται να χτυπήσεις τα ασπράδια σε μαρέγκα και σου δίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα με 100% επιτυχία. Λατρεύω το σπιτικό ρολό με μαρμελάδα ή κρέμα και πολλά άλλα καλούδια, ανάλογα με την διάθεση μου αλλάζω και την γέμιση.

 Το συγκεκριμένο παντεσπάνι απαιτεί οπωσδήποτε την χρήση αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος, επομένως αν δεν έχετε στο σπίτι μην επιχειρήσετε να κάνετε την συνταγή γιατί θα κολλήσει στο ταψί.

Υλικά 

250γρ αυγά

175γρ ζάχαρη

150γρ αλεύρι

50γρ άμυλο πατάτας ή κορν φλάουρ

1 κ.γ εκχύλισμα φυσικής βανίλιας

Επιπλέον

1 θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ή ένα ψηφιακό θερμόμετρο μαγειρικής

Εκτέλεση

Όπως πάντα όταν κάνουμε οτιδήποτε φουρνιστό ξεκινάμε με την προθέρμανση του φούρνου, εδώ στους 200ºC αέρα.

Μετράμε όλα μας τα υλικά και τα έχουμε έτοιμα για να ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής μας.

Ανάλογα με την συνταγή για την οποία προορίζεται το παντεσπάνι, ετοιμάζουμε 1 ή 2 ταψάκια με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ετοιμάζουμε ένα μπεν-μαρί βάζοντας ένα κατσαρολάκι με 2 δάχτυλα νερό και επάνω θα τοποθετήσουμε ένα μπολ πυρίμαχο ή ανοξείδωτο.

Μόλις βράσει το νερό βάζουμε το μπολ με τα υγρά και την ζάχαρη και χτυπάμε συνεχώς με το φουέ (σύρμα ή αυγοδάρτη) μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 43ºC.

Ρίχνουμε την βανίλια και χτυπάμε το μείγμα για 5-6 λεπτά μέχρι να πενταπλασιαστεί σε όγκο και να ασπρίσει.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το άμυλο/κόρν φλάουρ και το ενσωματώνουμε λίγο λίγο μέσα στο μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης και αρκετή υπομονή δουλεύοντας από κάτω προς τα επάνω.

Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας, θέλουμε το παντεσπάνι να μείνει ανοιχτόχρωμο αλλά και να είναι ψημένο.

Εν τω μεταξύ πασπαλίζουμε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού με άχνη ζάχαρη για να τοποθετήσουμε το παντεσπάνι μας αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο.

Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο περνάμε με μία σπατουλίτσα ή ενα μαχαίρι βουτύρου γύρω γύρω από το ταψί για να ξεκολλήσουμε τυχόν κομμάτια που ακουμπούσαν στο ταψί και έχουν κολλήσει.

Προσεκτικά πιάνουμε το παντεσπάνι από τις άκρες του χαρτιού και το αναποδογυρίζουμε κάθετα στο χαρτί με την άχνη που έχουμε ετοιμάσει.

Πιάνουμε το κάτω μέρος και προσεκτικά το τυλίγουμε σε ρολό μαζί με το χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου